Probleemloos een laptop aansluiten op een beamer.

Achtergrond

Een beamer aansluiten, is niet heel ingewikkeld. De meeste problemen komen voort uit haast. Volg de instructies op en sluit probleem een beamer op je laptop aan. Instructies voor het aansluiten van een MacBook vind je in het artikel: Hoe sluit je een beamer op een MacBook aan?

Voordat je begint

 1. Controleer of je laptop uitgeschakeld is.
 2. Sluit de beamer met een HDMI of VGA kabel aan op de laptop.
 3. Zet de beamer aan.
 4. Wacht even tot de beamer ‘opgewarmd’ is (dit duurt een paar seconden).
 5. Zet de laptop aan.

Projecteren

Door deze volgorde te hanteren, krijgt de laptop de gelegenheid om de beamer te identificeren en de juiste resolutie in te stellen. Als alles goed gaat, detecteert de beamer nu de laptop als inputapparaat en verspringt het beeld van je laptopscherm op de projectie van de beamer.
Indien dit niet automatisch gaat, kun je op je laptop aangeven dat het de beamer als projectiescherm moet gebruiken.
Voor Windows 7 en hoger gaat dat als volgt:
Windows Projecteren scherm

 1. Om een tweede scherm de activeren/deactiveren, druk je tegelijkertijd de [Windows]-toets en de letter P in:  + P
 2. Gebruik volgens de muis of het de pijltjestoetsen om een keuze te maken tussen: Alleen pc-scherm (niet op het projectiescherm), Dupliceren (dubbel scherm), Uitbreiden (scherm uitbreiden), Alleen tweede scherm (alleen het projectiescherm).

Voor oudere Windows laptops:
Via een toetsencombinatie is het mogelijk om het externe signaal richting de beamer aan te zetten. Bij elke laptop is dat anders, maar doorgaans is dat de [Fn]-toets gecombineerd met F4, F5 of F7. Op de juiste toets zie je vaak een tekeningetje met een laptop en een beeldscherm.

 1. Druk tegelijkertijd de Fn-toets met de juiste F toets (zie overzicht functietoetsen voor projectie).
 2. Wacht even vijf seconden voordat je weer op deze toetsen drukt. Er zit een vertraging in van een paar seconden tussen de verschillende projectiestanden.
 3. Wellicht moet je een paar keer drukken op deze toetsencombinatie. De laptop schakelt namelijk tussen: Alleen pc-scherm (niet op het projectiescherm), Dupliceren (dubbel scherm), Uitbreiden (scherm uitbreiden), Alleen tweede scherm (alleen het projectiescherm).
 4. Druk niet te snel op de toetsen. Wacht even vijf seconden voordat je op de toetsen drukt.

Overzicht functietoetsen voor projectie:

Merk Toetsen
Acer Fn-F5
Asus Fn-F5
Compaq Fn-F4
Dell Fn-F8
Fujitsu Fn-F10
HP Fn-F4
IBM Fn-F7
Lenovo Fn-F7
Panasonic Fn-F3
Samsung Fn-F4
Sony Fn-F7
Toshiba Fn-F5

Problemen?

Geen signaal op de beamer.
De beamer detecteert het signaal niet. Vaak blijft de beamer zoeken en geeft dan aan “No source found” (geen signaal of bron gevonden). Zet je laptop uit en controleer of alle kabels goed aangesloten zijn en dat de beamer volledig is opgewarmd. Zet nu de laptop weer aan.
Laptopscherm wordt zwart.
Sommige laptopschermen schakelen zichzelf uit als er een tweede scherm zoals een beamer aangesloten wordt. Volg de instructies hiervoor op om het laptopscherm weer in te schakelen of om het projectiescherm te gebruiken.
Beamer geeft niet alle kleuren weer.
Bijna altijd is dit een signaalprobleem. Controleer of de kabels goed aangesloten zijn. Probeer eventueel een andere kabel.
Trillend beeld.
Druk op de auto-sync, auto-image of auto-adjust knoppen van uw beamer (of afstandsbediening).

Terug naar Boven