Hoe werkt het gehuurde apparaat?

U heeft bij ons een apparaat gehuurd.
Wilt u weten hoe u deze aansluit of hoe deze moet instellen/werkt?

 1. Ga in de huurshop naar het gehuurde apparaat. (gebruik eventueel het zoekveld)
 2. Onder aan de beschrijving vind u (bij de meeste artikelen) de gebruiksaanwijzing.

Hoe sluit je een beamer op een MacBook aan?

Probleemloos een Apple laptop aansluiten op een beamer.

Achtergrond

MacBook aan beamerEen beamer is zo aangesloten op een MacBook. Volg de instructies op en sluit eenvoudig een beamer op je Apple laptop aan. Instructies voor het aansluiten van een Windows laptop vind je in het artikel: Hoe sluit je een beamer op de laptop aan?

De juiste kabel is het halve werk!

Beamers hebben een VGA of HDMI aansluiting. Als je een MacBook Pro hebt (vanaf medio 2012), heeft deze waarschijnlijk een HDMI aansluiting. Deze kun je direct op de beamer aansluiten met een HDMI kabel. Bij andere MacBook heb je een verloopstuk (adapter) nodig. De ene uiteinde van het verloopstuk sluit je op de MacBook aan en aan de andere uiteinde sluit je dan de videokabel: VGA of HDMI aan. De andere uiteinde van de videokabel gaat dan naar de beamer.
Nu wordt het wat ingewikkeld. Er zijn namelijk verschillende verloopstukken. De meest recente MacBook heeft namelijk een USB-C poort. Je hebt dan een USB-C-naar-VGA-multipoort-adapter (voor de VGA kabel) of een USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter (voor de HDMI kabel) nodig. De versie daarvoor heeft een Lightning poort. Je hebt voor deze MacBooks een Lightning HDMI adapter nodig.
Oudere MacBooks (sinds 2010), MacBook Pro ouder dan 2012 en de MacBook Air zijn weer uitgerust met een Mini DisplayPort (Thunderbolt). Om een beamer op deze Apple-laptops aan te sluiten heb je een Mini DisplayPort-naar-VGA-adapter of Mini DisplayPort-naar-HDMI-adapter nodig.
Nog oudere versies van de MacBook (van voor 2010) hebben weer een andere aansluiting, namelijk Mini-DVI. Om deze MacBooks op een beamer aan te sluiten, heb je een zogenaamde Apple mini-DVI-naar-VGA-adapter nodig.
Een verloopstuk is best prijzig, maar als je ze tijdelijk nodig hebt kun je ze vaak ook bij een beamer huren als accessoire. Bij ons kun je bijvoorbeeld een Apple kabelset huren. Hierin zitten verloopstukken zoals een Lightning HDMI adapter (voor nieuwere iPads/iPhones), een Mini DisplayPort (Thunderbolt) VGA adapter, een 30-pens VGA adapter (Dock Connector voor oudere iPads/iPhones) en zelfs een USB 3.1 Type-C naar HDMI Adapter.

Hoe achterhaal ik welke MacBook ik heb?

Bij een MacBook kun je via de leeftijd achterhalen of je een UCB-C poort, Mini DisplayPort of Mini-DVI poort hebt. Dat kun je als volgt achterhalen:

 1. Klik op het ‘Appeltje’ linksboven  > over deze Mac > Meer info… > En bekijk hier het Serienummer.
 2. Voer het serienummer vervolgens in op de website Appleserialnumberinfo.com en u krijgt te zien welk model MacBook u heeft.

MacBook op beamer aansluiten

Het aansluiten van een MacBook op een beamer is heel eenvoudig en bestaat uit de volgende stappen:

 1. Controleer of je MacBook uitgeschakeld is.
 2. Sluit indien nodig een verloopstuk aan.
 3. Sluit de beamer met een HDMI of VGA kabel aan op het verloopstuk of de MacBook.
 4. Zet de beamer aan.
 5. Wacht even tot de beamer ‘opgewarmd’ is (dit duurt een paar seconden).
 6. Zet dan de de MacBook pas aan.

Als dit niet werkt, zet je de MacBook en beamer eerst uit. Controleer of alle kabels goed aangesloten zijn en voer bovenstaande stappen opnieuw uit. Vooral even wachten todat de beamer echt warm/opgestart is, wil vaak wel helpen.

Projecteren

Door deze volgorde te hanteren, krijgt de MacBook de gelegenheid om de beamer te identificeren en de juiste resolutie in te stellen. Als alles goed gaat, detecteert de beamer nu de laptop als inputapparaat. Een aangesloten beamer is voor je MacBook gewoon een tweede beeldscherm (zie ook Meerdere beeldschermen aansluiten op je Mac). Je kunt vanaf je MacBook het gewenste beeld rechts uit je beeld slepen zodat de beamer het beeld gaat projecteren. Ook kun je het beeld dupliceren, dit doe je door rechts bovenin (in de menubalk) de twee beeldschermen aan te klikken. Nu komen er de opties 2e scherm: dupliceren of beeldscherm.
Als de beamer niet wordt herkend, klik je op de knop ‘Zoek beeldschermen’ in het paneel ‘Beeldschermen’ in Systeemvoorkeuren. Je kunt ook de sluimerstand van de Mac inschakelen en vervolgens uitschakelen.
De beeldschermen configureren als uitgebreid bureaublad

 1. Kies Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren’, klik op ‘Beeldschermen’ en klik vervolgens op ‘Rangschikking’.
 2. Volg de instructies op het scherm.

De beeldschermen configureren voor synchrone weergave

 1. Kies Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren’ en klik vervolgens op ‘Beeldschermen’.
 2. Stel voor beide beeldschermen dezelfde resolutie in.
 3. Klik op ‘Rangschikking’ en selecteer vervolgens ‘Schakel synchrone weergave in’.

Problemen?

Geen signaal?
De beamer detecteert het signaal niet. Vaak blijft de beamer zoeken en geeft dan aan “No source found” (geen signaal of bron gevonden). Zet je MacBook uit en controleer of alle kabels goed aangesloten zijn en dat de beamer volledig is opgewarmd. Het is belangrijk dat de beamer al even aanstaat. Zet nu de MacBook weer aan.
Geen geluid bij MacBook aangesloten op beamer?
Projecteert de beamer het beeld van je MacBook, maar is er geen geluid? Hou dan op je Macbook de ALT/Options knop (Linksonder op uw toetsenbord) ingedrukt en klik met de linkermuisknop op het luidsprekertje bovenin de grijze balk van je Mac laptop. Daarna selecteert je bij ‘uitvoerappaat’ de beamer. Als het goed is, wordt nu het geluid via de beamer afgespeeld. Druk eventueel ook even op de volumeknop van de afstandsbediening van de beamer.
Nog steeds geen geluid? Ga naar Systeemvoorkeuren, Geluid, selecteer het tabje ‘uitvoer’ en zorg dat ‘Toon volume in menubalk’ is aangevinkt.
Soms kan het ook aan het verloopstuk of de kabel liggen. Zo ondersteunt Mini-DVI of VGA geen geluid, dus het is logisch dat het geluid dan niet via de beamer kan gaan.
Als alles niet werkt, is een eenvoudige oplossing om gewoon een losse luidspreker aan te sluiten via de 3.5 mm koptelefoon aansluiting op de MacBook.
Trillend beeld.
Druk op de auto-sync, auto-image of auto-adjust knoppen van uw beamer (of afstandsbediening).

Hoe sluit je een beamer op een laptop aan?

Probleemloos een laptop aansluiten op een beamer.

Achtergrond

Een beamer aansluiten, is niet heel ingewikkeld. De meeste problemen komen voort uit haast. Volg de instructies op en sluit probleem een beamer op je laptop aan. Instructies voor het aansluiten van een MacBook vind je in het artikel: Hoe sluit je een beamer op een MacBook aan?

Voordat je begint

 1. Controleer of je laptop uitgeschakeld is.
 2. Sluit de beamer met een HDMI of VGA kabel aan op de laptop.
 3. Zet de beamer aan.
 4. Wacht even tot de beamer ‘opgewarmd’ is (dit duurt een paar seconden).
 5. Zet de laptop aan.

Projecteren

Door deze volgorde te hanteren, krijgt de laptop de gelegenheid om de beamer te identificeren en de juiste resolutie in te stellen. Als alles goed gaat, detecteert de beamer nu de laptop als inputapparaat en verspringt het beeld van je laptopscherm op de projectie van de beamer.
Indien dit niet automatisch gaat, kun je op je laptop aangeven dat het de beamer als projectiescherm moet gebruiken.
Voor Windows 7 en hoger gaat dat als volgt:
Windows Projecteren scherm

 1. Om een tweede scherm de activeren/deactiveren, druk je tegelijkertijd de [Windows]-toets en de letter P in:  + P
 2. Gebruik volgens de muis of het de pijltjestoetsen om een keuze te maken tussen: Alleen pc-scherm (niet op het projectiescherm), Dupliceren (dubbel scherm), Uitbreiden (scherm uitbreiden), Alleen tweede scherm (alleen het projectiescherm).

Voor oudere Windows laptops:
Via een toetsencombinatie is het mogelijk om het externe signaal richting de beamer aan te zetten. Bij elke laptop is dat anders, maar doorgaans is dat de [Fn]-toets gecombineerd met F4, F5 of F7. Op de juiste toets zie je vaak een tekeningetje met een laptop en een beeldscherm.

 1. Druk tegelijkertijd de Fn-toets met de juiste F toets (zie overzicht functietoetsen voor projectie).
 2. Wacht even vijf seconden voordat je weer op deze toetsen drukt. Er zit een vertraging in van een paar seconden tussen de verschillende projectiestanden.
 3. Wellicht moet je een paar keer drukken op deze toetsencombinatie. De laptop schakelt namelijk tussen: Alleen pc-scherm (niet op het projectiescherm), Dupliceren (dubbel scherm), Uitbreiden (scherm uitbreiden), Alleen tweede scherm (alleen het projectiescherm).
 4. Druk niet te snel op de toetsen. Wacht even vijf seconden voordat je op de toetsen drukt.

Overzicht functietoetsen voor projectie:

Merk Toetsen
Acer Fn-F5
Asus Fn-F5
Compaq Fn-F4
Dell Fn-F8
Fujitsu Fn-F10
HP Fn-F4
IBM Fn-F7
Lenovo Fn-F7
Panasonic Fn-F3
Samsung Fn-F4
Sony Fn-F7
Toshiba Fn-F5

Problemen?

Geen signaal op de beamer.
De beamer detecteert het signaal niet. Vaak blijft de beamer zoeken en geeft dan aan “No source found” (geen signaal of bron gevonden). Zet je laptop uit en controleer of alle kabels goed aangesloten zijn en dat de beamer volledig is opgewarmd. Zet nu de laptop weer aan.
Laptopscherm wordt zwart.
Sommige laptopschermen schakelen zichzelf uit als er een tweede scherm zoals een beamer aangesloten wordt. Volg de instructies hiervoor op om het laptopscherm weer in te schakelen of om het projectiescherm te gebruiken.
Beamer geeft niet alle kleuren weer.
Bijna altijd is dit een signaalprobleem. Controleer of de kabels goed aangesloten zijn. Probeer eventueel een andere kabel.
Trillend beeld.
Druk op de auto-sync, auto-image of auto-adjust knoppen van uw beamer (of afstandsbediening).

Terug naar Boven